WrattenVerruca
Beschrijving: Wratten worden door een virus veroorzaakt en zijn dus besmettelijk. Ze worden veelal opgedaan in (bijvoorbeeld) zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten. Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen likdoorn en voetzoolwrat is dat de wrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn bij druk van boven. Behandeling: Alleen een arts kan bepalen of het inderdaad een voetzoolwrat is of een andere aandoening. De arts kan de wrat verwijderen door middel van een vloeibare stikstof behandeling. Bij voetzoolwratten is de voet bij deze behandeling nogal pijnlijk gedurende een paar dagen. De voetverzorger kan ook voetzoolwratten verwijderen, maar pas na overleg met de arts. In dat geval kan de behandeling effectief uitgevoerd worden met een chemische pakking. Om de pijn te verzachten kan de voetverzorger de wrat drukvrij leggen door middel van polstermateriaal of een feedbackzool. Een nadeel van deze behandeling is dat de patiënt 6 tot 7 dagen niet kan douchen en dat de wratten terug kunnen komen. Wie krijgt wratten? Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd wel een periode door met wratten aan handen of voeten. Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat open gekrabd is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de ‘patiënt’ zelf andere huiddelen geïnfecteerd. Volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkelen omdat ze immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen (bv. patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan) kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen. Hoe lang blijven wratten bestaan? Bij 80% van de mensen zijn de wratten binnen 1 jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten verdwenen zijn. Hoe wordt het behandeld? géén behandeling. Dit is meestal een goede optie. Wratten verdwijnen uiteindelijk allemaal vanzelf en soms is de behandeling pijnlijker en invaliderender dan de wratten zelf. Indien er echter klachten ontstaan van pijn bij lopen (voetwratten) of zeer veel wratten op de vingers waardoor mensen zich ernstig gaan schamen of die goed werken met de handen belemmeren is behandeling wel aangewezen. Er zijn verschillende opties: lokaal aanbrengen van druppels of zalf. er zijn vele lokale middelen in gebruik: de meest toegepaste zijn:
vloeibare stikstof door de arts kan om de week de wrat bevroren worden met. Bij het ontdooien van de cellen gaan deze dood. electrocoagulatie de wratten worden met een soort ‘las-apparaatje’ weggebrand Behandeling met de H.T.C. pen, (gloeistaafje) De voordelen van deze behandeling zijn dat het echt werkt Ervaring van cliënten: Kort aanstip moment,pijn wordt nauwelijks gevoeld. Geen napijn 95% slagingskans De behandeling bestaat uit tenminste 3 keer aanstippen, meestal is dit voldoende; in sommige gevallen 4 keer. Dit moet om de drie a vier dagen gebeuren. curetteren de wrat wordt met een scherpe metalen lepel weg geschraapt. Vaak wordt de bodem nog eens gecoaguleerd of behandeld met vloeibare stikstof laser met de CO2 laser en sommige andere 'brandende lasers' kan de wrat worden weggebrand. Experimenteel is het behandelen van wratten met de pulsed dye laser: deze laser brandt de bloedvaatjes dicht die de wrat van voeding en zuurstof voorzien: hierdoor gaat de wrat dood. bleomycine dit is een zgn. chemotherapeuticum dat wordt gebruikt in de behandeling van sommige soorten kanker. Bij zeer hardnekkige, therapieresistente wratten bij volwassenen kan het worden toegepast door het in de wratten te spuiten met een heel fijn naaldje. Patiënten mogen niet zwanger zijn. chirurgie het wegsnijden van wratten (met hechten) is meestal geen goede optie. De operatie is vaak ingrijpend en vindt plaats in een moeilijk gebied (handen, voeten) en heel vaak komen de wratten in het litteken terug. duct tape wanneer de meer gangbare behandelingen onvoldoende effect sorteren is het te overwegen om de wratten te behandelen met duct tape dat in elke doe-het-zelf winkel kan worden gekocht. Een stap-voor-stap handleiding voor het gebruik van duct tape vind U Opgemerkt moet worden dat ook na behandeling de kans dat wratten terugkomen groot is. Geschat wordt dat na elke in principe goed uitgevoerde behandeling de kans dat de wrat terugkomt ongeveer 50% is. Wat is het? Duct tape is een soort krachtig zilverkleurig plakband dat door doe-het-zelvers bij talloze klusjes wordt ingezet. Al vele jaren wordt duct tape als 'alternatieve' therapie ingezet bij de behandeling van wratten wanneer de meer reguliere behandelingen geen succes hebben. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het werkt maar elke arts kent in zijn patiëntenkring meerdere personen die met duct tape van hun hardnekkige (voet)wratten zijn afgekomen. Duct tape is in elke doe-het-zelf winkel verkrijgbaar. Hoe werkt het? Naar de werking van duct tape bij wratten is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan. Waarschijnlijk is er sprake van een interactie tussen de lijm van de tape en de wrat waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd om de wrat en het wrattenvirus op te ruimen. Hoe vindt de behandeling plaats?
De huid rond de wrat wordt door de pleister soms ook verweekt. Dit is niet erg. Wat is de kans op succes? Er worden succespercentages op internet genoemd die schommelen tussen de 50 en 75%. Deze percentages zeggen niet zoveel. De indruk bestaat dat het succespercentage van deze duct tape therapie niet veel hoger of lager ligt dan de meer gangbare behandelingen met stikstof, coagulatie of laser. |
S. de Wilde
Vredehofstraat 25 1624XG Hoorn T 0229-235137 M 06-10348289 E [email protected] Openingstijden: Ma: 09:00 - 17:30 Di: 09:00 - 17:30 Wo: 09:00 - 17:30 Do: 09:00 - 17:30 Do: 19:00 - 21:00 Vr: 09:00 - 17:30 Zaterdag gesloten. Behalve 1e zaterdag van de maand: 10:00 - 13:00 Aangesloten bij:
|
- Afspraak
- Medische voetzorg
- Tarieven
- Ingegroeide teen nagel
- Likdoorn
-
Orthese
- Masterclass nagelregulatie 2021 Pedi-Sana-Hoorn
- Been lengte verschil
- Blaren
- Blauwe nagel
- Drukvrij
- Afkortingen medische wereld
- Arthrose
- Chemische pakking
- Eelt
- Gespleten nagel
- Hallux Valgus
- Hamerteen
- Hielspoor >
- Hoornnagel
- Huidschimmel
- Huid & verzorging
- Ingegroeide teennagel
- Jicht
- Kalknagel
- Kloven
- Mortons Neuralgie
- Nagel beugel techniek
- Neuro vasculaire likdoorn
- Orthesiologie
- Pasvorm
- Platvoet
- Podologie
- Podotherapie
- Ramshoorn nagel
- Risico voeten
- Ruiterteen
- Simms Classificatie
- Spreidvoet
- Steunkousen
- Tips & Trucs
- Verkoop
- Vetkussen voet
- Voet massage
- Voet oefeningen
- Voetschimmel
- Voet type
- Voet zweren
- W >
- Zaadlikdoorn
- Zolen
- Zweetvoeten
- Nagelbeugel
- Privé lessen pedicure
- Likdoorns
- Algemene voorwaarden
- Behandel overeenkomst
- Privacy
- Route
- CV
- Nieuwe pagina
- Tarieven
- Master class ortheses voor pedicures
- Blog
- educatie training pedicures
- Categorie
- Praktijk training pedi-sana-hoorn
- Pedicure opleiding
- Nieuwe pagina
- Webinar pedicures
- Professionele oplossingen
- Nieuwe pagina
- Medische voetzorg in corona tijd
- Webinar
- Nieuwe pagina
- Certificaat van deelname